ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE

Doi: 10.5798/diclemedj.0921.2012.01.0099

Candida albicans dışı mayaların tanımlanmasında VITEK 2 YST kart ile API 20C AUX sisteminin karşılaştırılması

Comparison of VITEK 2 YST Card and API 20C AUX system in identification of non- albicans Candida species

Melek İnci1, Mustafa Altay Atalay2, Ayşe Nedret Koç2, Burçin Özer1, Çetin Kılınç1, Süleyman Durmaz2

1Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Hatay, Türkiye

2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye

 

Yazışma Adresi /Correspondence: Dr. Melek İnci, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Hatay, Türkiye

Email: dr.melek.inci@gmail.com

Geliş Tarihi / Received: 24.11.2011, Kabul Tarihi / Accepted: 02.01.2012

ÖZET

Amaç: Bu çalışmada çeşitli klinik örneklerden soyutlanan Candida albicans dışı mayaların tür düzeyinde tanımlanmasında VITEK 2 YST kart (bioMérieux, Fransa) kullanılarak elde edilen sonuçların API 20C AUX (bioMérieux, Fransa) sistemi ile karşılaştırılması amaçlandı.

Gereç ve yöntem: Yirmi sekiz idrar, 10 kan, 3 vajinal akıntı örneğinden soyutlanan ve germ tüp testi negatif olarak bulunan 41 C.albicans dışı maya izolatı VITEK 2 YST kart (bioMérieux, Fransa) ile tanımlandı. Ayrıca mısır unu-Tween 80 agardaki mikroskobik morfoloji ve API 20C AUX (bioMérieux, Fransa) ticari kiti ile yapılan karbonhidrat asimilasyonu değerlendirildi.

Bulgular: Her iki sistemle izolatların 34’ü (%82.9) aynı tür olarak tanımlanırken, 7’sinde (%17.1) farklı sonuçlar elde edildi. API 20C AUX sistemi ile Candida glabrata olarak tanımlanan 5 izolat VITEK 2 YST kart ile Candida tropicalis (n:2), Candida krusei, Candida lipolitica ve Candida kefyr olarak, C.tropicalis olarak tanımlanan bir başka izolat Candida parapsilosis olarak, C.parapsilosis olarak tanımlanan bir diğer izolat ise C.tropicalis olarak tanımlandı.

Sonuç: VITEK 2 YST kart sistemi ile API 20C AUX sistemi arasında C.albicans dışı mayaların tür düzeyinde tanımlanmasında büyük oranda benzerlik bulunmasına karşın, özellikle C.glabrata, başta olmak üzere C.tropicalis ve C.parapsilosis türlerinin tanımlanmasında dikkatli olunması gerektiği kanaatine varıldı.

Anahtar kelimeler: C.albicans dışı maya, tanımlama, fenotipik sistemler.

ABSTRACT

Objectives: In the present study, it was aimed to compare results obtained by using VITEK 2 YST Card (bioMérieux, France) with those obtained by using API 20C AUX (bioMérieux, France) for identification of non- albicans Candida species, which was isolated from various clinical samples, at level of species.

Materials and methods: Forty-one non-albicans Candida isolates, which were isolated from 28 urine, 10 blood and 3 vaginal swab specimens, and found to be negative by germ tube test, were identified by using VITEK 2 YST Card (bioMérieux, France). In addition, microscopic morphology was assessed in corn-meal Tween 80 agar, while carbohydrate assimilation was assessed by using commercially available API 20C AUX kit (bioMérieux, France).

Results: Thirty-four isolates (82.9%) were identified as identical species by these 2 systems, while different results were obtained in 7 isolates (17.1%). 5 isolates, identified as Candida glabrata by API 20C AUX system, were identified as Candida tropicalis (n=2), Candida krusei, Candida lipolitica and Candida kefyr by VITEK 2 YST Card. One other isolate, identified as C.tropicalis, was identified as Candida parapsilosis; and additional one isolate, identified as C.parapsilosis, was identified as C.tropicalis.

Conclusion: It was concluded that one should be cautious in the identification of C.glabrata, in particular, C.tropicalis and C.parapsilosis, although between VITEK 2 YST Card and API 20C AUX system results was found largely similarity in identification of non-albicans Candida spp.

Key words: Non-albicans Candida spp., identification, phenotypic systems.

GİRİŞ

Kandidalar yaygın görülen mayalar olup insanın mukoza, deri ve sindirim sisteminin normal florasında bulunurlar. Bir hastalık veya tedavi girişimi nedeniyle bağışıklık savunması bozulmuş kişilerde dokuları istila ederek yaşamı tehdit eden patolojilere yol açabilirler. Candida albicans hemen hemen tüm kandidoz formlarından en sık izole edilen türdür.1,2 Diğer kandida türleri de hem yüzeyel hem de derin enfeksiyon yapabilirler. Ancak son yıllarda albicans dışı türler sistemik kandidoz olgularında %46’lık bir oranla daha sık görülmektedir. Bu gibi olgulardan sıklık sırasına göre Candida tropicalis (%25), Candida glabrata (%8), Candida parapsilosis (%7), Candida krusei (%4) ve diğer türler izole edilmektedir. Kandidoz etkeni olarak albicans dışı türlerin artması; geniş etki alanlı antibiyotik ve paraneoplastik ilaç kullanımı, damar içi kateterizasyon, nötropenik ve immünsüprese hastaların sayıca artması, flukanozolün yaygın kullanımı ve hastane ortamında personelden bulaşmaya bağlanmaktadır.2

Mayaların tür düzeyine kadar olan identifikasyonunda esas dayanak noktası, karbonhidrat asimilasyon testidir.1 Mayaların hızlı identifikasyonu hastaya klinik yaklaşımı etkilemektedir. Bu durum, özellikle çeşitli maya türlerinin (C.glabrata, C.tropicalis, C.parapsilosis, C.krusei Candida lusitaniae, Cryptococcus neoformans) kalıtsal ve potansiyel olarak amfoterisin B’ye, yeni azollere veya ekinokandinlere dirençli olduğunun bilinmesiyle gerçeklik kazanır.1 VITEK 2 YST kart (bioMérieux, Fransa) koloninin oluştuğu aynı gün içerisinde (˂24 saat) identifikasyon sağlayabilen bir sistemdir.1,3,4

Bu çalışmada C.albicans dışı mayaların tür düzeyinde tanımlanmasında VITEK 2 YST kart kullanılarak elde edilen sonuçların API 20C AUX sistemi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çeşitli klinik örneklerden izole edilen maya kolonilerinden tanımlama yapmak amacıyla makroskobik ve mikroskobik inceleme ve germ tüp testi yapıldı. Germ tüp testi negatif olarak bulunan 28’i idrar, 10’u kan, 3’ü vajinal akıntı örneklerinden soyutlanan 41 C.albicans dışı maya izolatı VITEK 2 YST kart (bioMérieux, Fransa) ile tanımlandı. Ayrıca mısır unu-Tween 80 agarda mikroskobik morfoloji ve API 20C AUX (bioMérieux, Fransa) kiti ile yapılan karbonhidrat asimilasyonu değerlendirildi.

BULGULAR

İzolatların VITEK 2 YST kart ile 14’ü (%34.2) C.glabrata, 14’ü (%34.2) C.tropicalis, 8’i (%19.5) C.parapsilosis, 2’si (%4.9) C.kefyr, 1’i (%2.4) C.famata, 1’i (%2.4) C.krusei, 1’i (%2.4) C.lipolitica olarak tanımlandı. API 20C AUX sistemi ile ise 19’u (%46.3) C.glabrata, 12’si (%29.3) C.tropicalis, 8’i (%19.5) C.parapsilosis, 1’i (%2.4) C.kefyr, 1’i (%2.4) C.famata olarak tanımlandı. Her iki sistem ile izolatların 34’ü (%82.9) aynı tür olarak tanımlanırken (Tablo 1), 7’sinde (%17.1) farklı sonuçlar elde edildi (Tablo 2). API 20C AUX sistemi ile C.glabrata olarak tanımlanan 5 suş VITEK 2 YST kart ile C.tropicalis (2 suş), C.krusei, C.lipolitica ve C.kefyr olarak, C.tropicalis olarak tanımlanan bir başka suş C.parapsilosis olarak, C.parapsilosis olarak tanımlanan bir diğer suş ise C.tropicalis olarak tanımlandı.

Tablo 1. API 20C AUX ve VITEK 2 YST kart ile aynı tür olarak tanımlanan izolatlar

İzolatlar

n

%

C.glabrata (n:19)

14

73.7

C.tropicalis (n:12)

11

91.7

C.parapsilosis (n:8)

7

87.5

C.kefyr (n:1)

1

100

C.famata (n:1)

1

100

Toplam (n:41)

34

82.9

Tablo 2. VITEK 2 YST kart ve API 20C AUX sistemi ile farklı tür olarak tanımlanan izolatlar

API 20C AUX

VITEK 2 YST kart

C.glabrata

C.lipolitica

C.glabrata

C.krusei

C.glabrata

C.kefyr

C.glabrata

C.tropicalis

C.glabrata

C.tropicalis

C.parapsilosis

C.tropicalis

C.tropicalis

C.parapsilosis

 

TARTIŞMA

Tıbbi öneme sahip mayaların konvansiyonel yöntemlerle tanımlanması zaman alıcı ve yoğun çaba gerektirdiği için son zamanlarda birçok klinik mikrobiyoloji laboratuvarı kandidaların tanımlanmasında ticari olarak geliştirilmiş sistemleri tercih etmektedir. Bu sistemlerle mayaların hızlı identifikasyonu sağlanabilmektedir.5,6 Tam otomatize bir sistem olan VITEK 2 sistemi mayaların identifikasyonunda güvenilir bir metod olarak gösterilmektedir.3,4,5 Biz bu çalışmada mayaların tanımlanmasında tam otomatize bir sistem olan VITEK 2 YST kart ile API 20C AUX sisteminin uyumunu değerlendirdik.

Liguori ve ark. 450 kandida izolatının tanımlanmasında multiplex polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile fenotipik testleri karşılaştırmışlar ve multiplex PZR ile API 20C AUX arasında %83.7, VITEK 2 YST kartla ise %81.7 oranında benzerlik olduğunu bildirmişlerdir.7 Altı yüz yirmi üç klinik maya izolatının dahil edildiği çok merkezli bir çalışmada API 20C AUX sistemi, VITEK 2 YST kart ile karşılaştırılmış, iki sistem arasında %98.5 uyum bulunduğu belirtilmiştir.3 Aubertine ve ark. API 20C AUX sistemini altın standart metod olarak kabul ederek VITEK 2 YST kart ile 97 maya izolatının %99’unun doğru tanımlandığını bildirmişlerdir.4 Bir başka çalışmada, VITEK 2 YST kart ile 136 maya suşunun %83.5’inin herhangi bir ek teste ihtiyaç olmadan doğru tanımlandığı belirtilmiştir.8

Hata ve ark. albicans dışı 351 kandida izolatının ve bu grupta 19 kandida türünün yer aldığı çalışmalarında, türler içerisinde 82 C.glabrata izolatının birinin, 84 C.tropicalis izolatının üçünün ve 2 C.colliculosa izolatının birinin tanımlanamadığını ya da yanlış tanımlandığını bildirmişlerdir.3 Valenza ve ark. çalışmaya dahil edilen C.tropicalis izolatlarının %79’unun, C.parapsilosis izolatlarının %71.7’sinin, C.glabrata izolatlarının ise %98.8’inin doğru tanımlandığı bildirmişlerdir.8 Bizim çalışmamızda ise farklı tür olarak tanımlananan izolatlar C.glabrata, C.tropicalis ve C.parapsilosis türlerini içermiştir. Valenza ve ark. nın çalışmasından farklı olarak, aynı tür olarak tanımlama oranının C.tropicalis ve C.parapsilosis türlerinde daha yüksek, C.glabrata türlerinde ise daha düşük olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar çalışmamızın kısıtlılığı olan araştırılan izolat sayısının azlığı ile açıklanabilir.

Sonuç olarak; tıbbi öneme sahip C.albicans dışı mayaların tanımlanmasında VITEK 2 YST kart ile API 20C AUX sistemi arasında büyük oranda uyum saptanmış olmasına rağmen, C.glabrata başta olmak üzere diğer bazı türlerinin tanımlanmasında uyumsuzluk olabileceği ve daha çok örneğin dâhil edildiği kapsamlı çalışmaların konuya daha fazla ışık tutabileceği kanaatine varıldı.

KAYNAKLAR

1. Tümbay E. Candida, Cryptococcus ve Tıbbi Önemi Olan Diğer Mayalar. Çev ed. Başustaoğlu A. Klinik Mikrobiyoloji, 9. Baskı, Ankara: Atlas kitapçılık, 2009: 1762-1788.

2. Tümbay E. Candida Türleri. Ustaçelebi Ş ed. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Ankara: Güneş Kitabevi, 1999: 1081-1086.

3. Hata DJ, Hall L, Fothergill AW, Larone DH, Wengenack NL. Multicenter evaluation of the new VITEK 2 advanced colorimetric yeast identification card. J Clin Microbiol 2007;45(4):1087-92.

4. Aubertine CL, Rivera M, Rohan SM, Larone DH. Comparative study of the new colorimetric VITEK 2 yeast identification card versus the older fluorometric card and of CHROMagar Candida as a source medium with the new card. J Clin Microbiol 2006;44(1):227-8.

5. Graf B, Adam T, Zill E, Göbel UB. Evaluation of the VITEK 2 system for rapid identification of yeasts and yeast-like organisms. J Clin Microbiol 2000;38(5):1782-5.

6. Lin CC, Fung DY. Conventional and rapid methods for yeast identification. Crit Rev Microbiol 1987;14(4):273-89.

7. Liguori G, Gallé F, Lucariello A, et al. Comparison between multiplex PCR and phenotypic systems for Candida spp. identification. New Microbiol 2010;33(1):63-7.

8. Valenza G, Strasen J, Schäfer F, Frosch M, Kurzai O, Abele-Horn M. Evaluation of new colorimetric vitek 2 yeast identification card by use of different source media. J Clin Microbiol 2008;46(11): 3784-7.