ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Pulslu Elektromanyetik Alanın Sıçanlarda Kan Glukoz Düzeyleri ve Kilo Artışı Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi
Harun Gencer, Hakkı Murat Bilgin, Veysi Akpolat, Revşa Evin Canpolat Erkan, Nazan Baksi

Harun Gencer, Mardin Artuklu Üniversitesi, Sağlık ve Bakım Hizmetleri Bölümü, Mardin, Türkiye, e-mail: gencer1365@gmail.com                                        

Pulslu Elektromanyetik Alanın Sıçanlarda Kan Glukoz Düzeyleri ve Kilo Artışı Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi                  

Öz

Amaç: Bu çalışmada Pulslu Elektromanyetik Alanın (PEMA) kan glukoz düzeyleri ve kilo artışı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntemler: Çalışmamızda 23 adet Wistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol grubu (n=7), PEMA grubu (n=8) ve PEMA+Cvit. grubu (n=8) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. PEMA ve PEMA+Cvit. grupları 4 hafta boyunca 08.00 ile 12.00 saatleri arasında oluşturulan pulslu elektromanyetik alana maruz bırakıldı. Kontrol grubu da manyetik alan oluşturulmadan aynı çevre şartlarına maruz bırakıldı. Manyetik alan uygulanmadan önce kontrol ve PEMA gruplarına gavaj yolu ile çeşme suyu verildi. PEMA+Cvit. grubuna da gavaj yolu ile C vitamini verildi. Her hafta sıçanların kuyruk veninden glukoz değerleri ölçülüp ağırlık takipleri yapıldı.

Bulgular: Deney başlangıcında ve haftalık olarak yapılan ölçümlerde. Kan glukoz düzeylerinde gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Ağırlık ölçümlerin de başlangıç ve bitiş değerleri hesaplandı. Kontrol grubunda başlangıç değerine göre %11’lik bir artışın ve bu artışın anlamlı olmadığı (P>0,05) belirlendi. PEMA grubunda %13’lük bir artışın ve PEMA+Cvit. grubun da %15’lik bir artışın olduğu saptandı. Bu artışların istatistiksel olarak anlamlı olduğu (P<0,05) tespit edildi.

Sonuç: PEMA uygulamasının kan glukoz düzeylerinde anlamlı bir değişikliğe yol açmadığı fakat kilo artışı üzerinde anlamlı bir fark oluşturduğu saptandı.

Anahtar kelimeler:Pulslu Elektromanyetik Alan (PEMA), glukoz, kilo                    

Evaluation the effects of pulsed electromagnetic field in rats on blood glucose levels and weight gain

Abstract

Objective: The aim of this study was to investigate the effects of Pulsed Electromagnetic Field (PEMF) on blood glucose levels and weight gain.

Methods: In our study, 23 Wistar Albino rats were used. Rats were classified as control group (n=7), PEMF group (n=8) and PEMF+Cvit. group (n=8) was divided into 3 groups. PEMF and PEMF+Cvit. The groups were exposed to a pulsed electromagnetic field created between 08.00 and 12.00 for 4 weeks. The control group was also exposed to the same environmental conditions without the creation of a magnetic field. Before the magnetic field was applied, tap water was given to the control and PEMF groups by gavage. PEMF+Cvit. The group was also given vitamin C by gavage. Glucose values were measured from the tail vein of rats every week. At the same time, the weight of the rats was monitored.

Results: In line with the data obtained, blood glucose follow-up values were calculated at the beginning of the experiment and every week. There was no significant difference in blood glucose levels between the groups (p>0.05). The start and end values of the weight measurements were also calculated. In the control group, an increase of 11% compared to base line and this increase was not significant (P>0.05).It was observed that there was a 13% increase in the PEMF group and PEMF+Cvit. group also had a 15% increase. These increases were found to be statistically significant (P<0.05).

Conclusion: It was determined that PEMF application did not cause a significant change in blood glucose levels, but it made a significant difference on weight gain.

Keywords: Pulsed Electromagnetic Field (PEMF), glucose, weight                 

Dicle Med J  2024; 51 (3): 443-449

Doi: 10.5798/dicletip.1552627

Cilt 51, Sayı 3 (2024)