ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Abstract - Six months follow up of hemodialysis patients after SARS-CoV-2 vaccinations: Effects of the booster dose and vaccine type
Ahmet Murt, Mehmet Riza Altiparmak, Harika Oyku Dinc, Serkan Feyyaz Yalin, Meral Mese, Serap Yadigar, Zeynep Yildiz, Bekir Kocazeybek, Meltem Pekpak, Muveddet Rezzan Ataman

Ahmet Murt, Istanbul University-Cerrahpasa, Cerrahpasa Medical Faculty, Department of Internal Medicine, Division of Nephrology, Istanbul, Turkey e-mail: ahmet.murt@istanbul.edu.tr                                   

Six months follow up of hemodialysis patients after SARS-CoV-2 vaccinations: Effects of the booster dose and vaccine t

Abstract

Background: As hemodialysis patients are among the vulnerable groups for severe COVID-19, proper vaccination of these patients is quite important. However vaccine responsiveness is generally reduced in hemodialysis patients and strategies should be developed to maintain protection in the long term.

Objectives: This study aimed to analyse the changes in antibody levels of SARS-CoV-2 vaccinated hemodialysis patients after six months and to compare the effectiveness of inactivated and mRNA vaccines.

Methods: Eighty-five hemodialysis patients were followed up for six months after their initial vaccinations for SARS-CoV-2. Persistence of humoral responses were compared between patients who got inactivated or mRNA vaccines and also between patients who received a booster dose and those who didn’t. SARS-CoV-2 antibody titers were measured by a commercial test that measures IgG antibodies toward the receptor-binding domain of spike protein.

Results: Seropositivity that was achieved by initial vaccination dropped abruptly by 6 months. Patients who received a booster dose had significantly higher antibody levels than those who didn’t (1120,8 ± 983,3 AU/mL vs 313,3 ± 435,3 AU/mL respectively; p<0,001) and higher seropositivity as well (88% vs 65%). Seropositivity with mRNA vaccine at the end of 6th month was 81,8% while this decreased to 50% for inactivated vaccine. Patients who received mRNA vaccine initially or as the third dose could maintain 88,4% of seropositivtiy and this was higher than other patients who have just got inactivated vaccine (p=0,013).

Conclusion: Humoral immune response by SARS-CoV-2 vaccines is not very stable in hemodialysis patients and planning the booster doses should not be delayed. mRNA vaccines have better immunogenicity than inactivated vaccines.

Keywords: SARS-CoV-2, immunization, vaccines, hemodialysis, protection

Hemodiyaliz Hastalarının SARS-CoV-2 aşılamalarının ardından 6 aylık takibi: Rapel doz ve aşı türünün etkileri

Öz

Giriş: Hemodiyaliz hastaları COVID-19’u ağır geçirmeye yatkın olduklarından, bu hastaların uygun şekilde aşılanmaları büyük önem taşımaktadır. Ne var ki, hemodiyaliz hastalarında genel olarak aşı yanıtları zayıftır ve uzun sureli koruma için stratejiler geliştirilmelidir.

Amaç: Bu çalışmada SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı aşılanan hemodiyaliz hastalarındaki antikor düzeyi değişimlerinin altı aylık bir süredeki değişimlerinin analiz edilmesi ve inaktif aşı ile mRNA aşılarının etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntemler: İlk doz SARS-CoV-2 aşılamaları takiben, 85 hemodiyaliz hastası altı ay boyunca takip edilmiştir. Hümoral immün yanıtın ne kadar kalıcı olduğu inaktif veya mRNA aşısı yapılan hastalar arasında ve ayrıca rapel doz yapılan ve yaplmayan hastalar arasında karşılaştırılmıştır. SARS-CoV-2 antikor seviyeleri, virüsün spike glikoproteininin reseptör-bağlayan kısmına karşı gelişen IgG antikorlarını ölçen bir ticari kitle ölçülmüştür.

Bulgular: İlk doz aşılamalarla elden edilen seropozitifliğin 6 ay içinde ciddi bir şekilde düştüğü görülmüştür. Altıncı ayın sonunda, rapel doz yapılmış olanların yapılmamış olanlara göre hem antikor titrelerinin (sırasıyla 1120,8 ± 983,3 AU/mL vs 313,3 ± 435,3 AU/mL; p<0,001) hem de seropozitiflik oranlarının (%88 vs %65) anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. mRNA aşısı olanlar için altıncı ayın sonunda %81,8 olan seropozitiflik, inaktif aşı olanlar için %50’ye kadar düşmektedir. İlk aşılama sırasında veya üçüncü doz olarak mRNA aşısı yapılanlarda %88,4’lük seropozitiflik muhafaza edilebilmiş olup, bu oran sadece inaktif aşı olanlara göre anlamlı olarak daha yüksektir. (p=0,013)

Sonuç: SARS-CoV-2 aşılarıyla elde edilen hümoral immün yanıt hemodiyaliz hastalarında kalıcı değildir ve rapel dozların planlanması geciktirilmemelidir. mRNA aşılarının immünojenitesi inaktif aşılardan daha yüksektir.

Anahtar kelimeler: SARS-CoV-2, bağışıklama, aşılama, hemodiyaliz.

Dicle Med J  2023; 50 (2): 165-172

Doi: 10.5798/dicletip.1313206

 

Volume 50, Number 2 (2023)