ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - The Investigation of Respiratory syncytial virus (RSV) Infection Incidence in Children with Lower Respiratory Tract Infection
Hatice Hale Gümüş, Fügen Yarkın

Hatice Hale Gümüş, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adana Dr Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Adana, Türkiye e-mail: hhaleag01@hotmail.coM

The Investigation of Respiratory syncytial virus (RSV) Infection Incidence in Children with Lower Respiratory Tract Infection

Abstract

Objective: Respiratory syncytial virus (RSV) is a leading cause of lower respiratory tract infections in infants and children worldwide. In this study, our aim is to investigate the incidence of RSV infections in hospitalized infants and children with lower respiratory tract infections, and to compare direct immunofluorescence test and reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) tests as a diagnostic method.

Methods: We conducted the study with a total of 323 patients (0-15 years old) hospitalized with lower respiratory tract infections between January 2011 and January 2012. We investigated the RSV antigen by direct immunofluorescence test (Argene SA, France), and the presence of RSV RNA by in-house nested RT-PCR method in nasopharyngeal swab samples taken with a flocked swab (Copan Diagnostics, Italy).

Results: We detected RSV RNA positivity in 95 (29.4%) of 323 samples by RT-PCR, and RSV antigen positivity in 88 (27.6%) samples by direct immunofluorescence test method. We found that 80 (25%) of the samples were positive, and 220 (68%) were negative with both diagnostic methods. We found that the direct immunofluorescence test had a sensitivity of 84.2%, a specificity 96.5%, a positive predictive value 91%, and a negative predictive value 93.6% when compared to the RT-PCR test.

Conclusion: We found that the incidence of RSV infections (29.4%) in the study group was quite high. We recommend that the direct immunofluorescence test, which is a faster test (2.5 hours vs 12 hours) with a high sensitivity of 84%, should be used as the first diagnostic test for early initiation of antiviral treatment and reduction of nosocomial spread, and the samples with negative results should be studied by RT-PCR.

Keywords: Pneumonia, Respiratory syncytial virus, Direct immunofluorescence test, Polymerase chain reaction, Adana, Turkey.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Çocuklarda Respiratory Syncytial Virus (RSV) Enfeksiyon İnsidansının Araştırılması

Öz

Amaç: Respiratory syncytial virus (RSV) bütün dünyada infant ve çocuklarda yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden alt solunum yolu enfeksiyonlarının majör sebebidir. Bu çalışmada amacımız hastanede yatan ve alt solunum yolu enfeksiyonu olan infant ve çocuklarda RSV enfeksiyonlarınıninsidansının araştırmak ve tanı yöntemi olarak direkt immunfloresan test ile ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (Reverse Transcription Polymerase Chain Recation; RT-PCR) testlerini karşılaştırmaktır.

Yöntemler: Çalışmaya Ocak 2011 ve Ocak 2012 tarihleri arasında alt solunum yolu enfeksiyonu olup hastaneye yatırılan toplam 323 hastayı (0-15 yaş) dahil ettik. Floklueküvyon (Copan Diagnostics, Italy) ile alınan nazofaringeal sürüntü örneklerinde RSV antijenini direkt immunfloresan test (Argene SA, France) ile, RSV RNA varlığını ise in-housenested RT-PCR yöntemi ile araştırdık.

Bulgular: Toplam 323 örneğin 95’inde (%29,4) RT-PCR ile RSV RNA, 88’inde (%27,6) ise direkt immunfloresan test yöntemi ile RSV antijen pozitifliği tespit ettik. Örneklerin 80’inini (%25) her iki yöntem ile pozitif, 220’sini (%68) ise her iki yöntem ile negatif bulduk. RT-PCR testine göre kıyasladığımızda direkt immunfloresan testinin sensitivitesini %84,2, spesifitesini %96,5, pozitif prediktif değerini %91 ve negatif prediktif değerini %93,6 bulduk.

Sonuç: Çalışma grubunda RSV enfeksiyonlarının insidansının (%29,4) oldukça yüksek olduğunu tespit ettik. Sonuç olarak antiviral tedavinin erken başlanması ve nozokomiyal yayılımın azaltılması için %84 gibi yüksek sensitivite gösteren, daha hızlı bir test (2.5 saate karşılık 12 saat) olan direkt immunfloresan testinin ilk tanı testi olarak kullanılmasını ve test sonucu negatif bulunan örneklerin RT-PCR ile çalışılmasını öneriyoruz.

Anahtar kelimeler: Pnömoni, Respiratory syncytial virus, Direkt immunfloresan test, Polimeraz zincir reaksiyonu, Adana, Türkiye

Dicle Med J  2022; 49 (1): 176-186

Doi: 10.5798/dicletip.1086358

Cilt 49, Sayı 1 (2022)