ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Acupuncture In Women's Health and Diseases
Yasemin Çayır, Esra Çınar Tanrıverdi

Yasemin Çayır, Atatürk Üniversitesi, Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erzurum, Türkiye e-mail: dryasemincayir@yahoo.com

Acupuncture In Women's Health and Diseases

Abstract

Women go through a different life cycle than men during their fertility ages. In this life cycle, they may be faced with many gender-specific risks and diseases. A wide range of gender-specific health problems can be seen in women, from premenstrual syndrome to dysmenorrhea, from infertility to pregnancy symptoms, from postpartum depression to postmenopausal vasomotor symptoms. Acupuncture is a modality that is included in traditional and complementary therapies (GETAT) and can be used in both preventive and curative medicine. Acupuncture has been accepted as an effective GETAT method that can be used at all stages of a woman's life cycle in all over the world. While acupuncture treatment is effective in reducing both physical and emotional symptoms in premenstrual syndrome; it reduces pain by stimulating sympathetic and parasympathetic nerve fibers in the pelvic plexus in dysmenorrhea. It can also be used as a complementary treatment in infertility at different stages by increasing the blood supply of the ovary and uterus and stimulating the production of endogenous opioids. It has been shown that nausea in hyperemesis gravidarum can be controlled by stimulating PC-6 point during pregnancy. In addition, BL-67 point has been used in labor induction and has been shown to shorten the 1st and 2nd phases of labor. In women with postpartum depression, it was observed that depressive symptoms decreased more in the acupuncture group compared to the sham group. There are studies in the literature showing that acupuncture is also effective in controlling vasomotor symptoms seen in the postmenopausal period, such as hot flashes, night sweats, and flushing. In this review, the place of acupuncture in women's health and diseases will be presented in the light of current literature.

Keywords: Acupuncture; women's health; dysmenorrhea; infertility; pregnancy.

Kadın Sağlığı ve Hastalıklarında Akupunktur

Öz

Kadınlar fertilite çağları boyunca erkeklerden farklı bir yaşam döngüsünden geçmektedir. Bu yaşam döngüsü içinde de cinsiyete özgü çok sayıda risk ve hastalıkla karşı karşıya kalabilmektedir. Kadınlarda premenstrual sendromdan dismenoreye, infertiliteden gebelik semptomlarına, postpartum depresyondan postmenopozal vazomotor semptomlara kadar çok geniş bir yelpazede cinsiyete özgü sağlık problemleri görülebilir. Akupunktur, geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler (GETAT) içinde yer alan ve gerek koruyucu gerekse tedavi edici hekimlikte kullanılabilen bir modalitedir. Akupunktur tüm dünyada bir kadının yaşam döngüsü sürecinde tüm aşamalarda kullanılabilen etkili bir GETAT yöntemi olarak kabul görmüştür. Akupunktur tedavisi premenstrual sendromda hem fiziksel hem emosyonel belirtileri azaltmada etkili iken; dismenorede pelvik pleksustaki sempatik ve parasempatik sinir liflerini uyararak ağrıyı azaltır. Ayrıca over ve uterusun kanlanmasını artırarak, endojen opioidlerin üretimini uyararak infertilitede de farklı aşamalarda tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılabilir. Gebelikte ise PC-6 noktasının uyarılması ile hiperemezis gravidarumda bulantının kontrol altına alındığı gösterilmiştir. Ayrıca BL-67 noktası doğum indüksiyonunda kullanılmış ve doğumun 1. ve 2. fazını kısalttığı gösterilmiştir. Postpartum depresyonu olan kadınlarda ise sham grubuna göre akupunktur grubunda depresif belirtilerin daha fazla azaldığı görülmüştür. Literatürde akupunkturun sıcak basmaları, gece terlemeleri, flushing gibi postmenopozal dönemde görülen vazomotor semptomların kontrolünde de etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu derlemede akupunkturun kadın sağlığı ve hastalıklarındaki yeri güncel literatür ışığında sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Akupunktur; kadın sağlığı; dismenore; infertilite; gebelik

Dicle Med J  2022; 49 (1): 256-263

Doi: 10.5798/dicletip.1086426

Cilt 49, Sayı 1 (2022)