ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - Uric acid levels in metabolically healthy and unhealthy obese patients
Emin Murat Akbaş, Adalet Özçiçek, Fatih Özçiçek, Levent Demirtaş, Aysu Timuroğlu, Adem Güngör, Nergis Akbaş

Levent Demirtaş, Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları AD, Erzincan, Türkiye Email: drleventdemirtas@hotmail.com

ABSTRACT

Objective: In this study, we aimed to investigate the difference of uric acid levels between metabolically healthy and unhealthy obese individuals.

Methods: Patients of internal medicine and endocrinology outpatient clinics who admitted with the complaint of overweight were separated into two groups, by diagnostic criteria for metabolic syndrome, as metabolically healthy obese and metabolically unhealthy obese individuals. Total of 193 women aged between 18 to 70 years were enrolled into study.

Results: Statistically significant differences were determined regarding waist circumference (p=0.038), HOMA-IR (p<0.001) and uric acid levels (p=0.001) between metabolically healthy obese and metabolically unhealthy obese patients while high-sensitive CRP levels (p>0.05) were not differ between these groups. When patients were separated into two groups according to uric acid median, the rate of metabolic syndrome found to be increased in high uric acid group (p=0.021). A correlation analysis showed that uric acid was significantly associated with number of metabolic syndrome parameters (r=0.270, p<0.001) beyond presence of metabolic syndrome.

Conclusion: In the fact of determined relation of uric acid with the insulin resistance and significant difference of uric acid levels between metabolically healthy and non-healthy obese groups, uric acid can be considered as a cheap, accessible and sensitive parameter for metabolic syndrome and cardiovascular risk factor in obese individuals.

Key words: Uric acid, obesity, metabolic syndrome X

Metabolik olarak sağlıklı ve sağlıksız obez hastalarda ürik asit seviyeleri

ÖZET

Amaç: Çalışmamızda, metabolik olarak sağlıklı ve sağlıksız obez bireyler arasında serum ürik asit seviyelerindeki farkların araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntemler: Çalışmamızda; hastanemiz iç hastalıkları ve endokrinoloji polikliniklerine kilo fazlalığı şikayeti ile başvuran hastalarda, metabolik sendrom tanı kriterleri araştırılarak, metabolik olarak sağlıklı obezler ve sağlıksız obezler olarak iki grup oluşturuldu. Çalışmaya yaşları 18 ile 70 arasında değişen, toplam 193 kadın katılımcı alındı.

Bulgular: Metabolik olarak sağlıklı obezler ve metabolik olarak sağlıksız obezler arasında bel çevresi (p=0,038), HOMA-IR (p<0,001) ve ürik asit seviyeleri (p=0,001) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilirken, yüksek duyarlı c-reaktif protein açısından fark gözlenmedi (p>0,05). Hastalar ürik asit median değerine göre iki gruba ayrıldığında, ürik asit yüksek grupta, metabolik sendrom rastlanma oranının arttığı tespit edildi (p=0,021). Metabolik sendrom ile ilişkisinin yanında, ürik asidin, korelasyon analizinde, metabolik sendrom kriterlerinin sayısı ile de anlamlı ilişki tespit edildi (r=0,270, p<0,001).

Sonuç: İnsülin direnci ile yakın ilişkisi, metabolik olarak sağlıklı olan ve olmayan obez gruplar arasında fark oluşturduğu dikkate alındığında, ürik asit, obez bireylerde, bir metabolik sendrom kriteri ve kardiyovasküler hastalık risk belirteci olarak kullanılabilecek ucuz, ulaşılabilir ve duyarlı bir parametredir.

Anahtar kelimeler: Ürik asit, obezite, metabolik sendrom X

Dicle Med J  2014;41(4):676-680

doi: 10.5798/diclemedj.0921.2014.04.0498

Cilt 41, Sayı 4 (2014)