ISSN : 1300-2945
eISSN : 1308-9889
Özet - A rare agent of spondylodiscitis in adult patient: Salmonella enteritidis
Süleyman Durmaz, Suat Ali Doğan, İdris Kandemir, Ahmet Menkü, Bilgehan Aygen, Duygu Perçin

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kayseri, Türkiye, Email: dr_suleyman111@hotmail.com

ABSTRACT

Salmonella infections are a public health problem in Turkey, as all over the world. Salmonella spp. can cause very dif-ferent infections such as gastroenteritis, typhoid-paratyphoid fever, bacteremia, local metastatic infections and chron-ic carriage. Salmonella spondylodiscitis occurs rarely in the adult population. In this case report, we have presented a 66 years old female patient followed with the diagnosis of rheumatoid arthritis and treated with prednisolone. The pa-tient had a new diagnosis of Salmonella enteritidis and we aimed to discuss similar cases by the culture of lumbar empyema culture ampiciline, cefotaxime, trimethoprim/sulfamethoxazole, ciprofloxacin was revealed the presence of resistant S.enteritidis. The patient has received ciprofloxacin 2x200 mg per day for 3 weeks as intravenous. And pa-tient was discharged with advice of using ciprofloxacin as per oral long three months.

Key words: Rheumatoid arthritis, Salmonella enteritidis, spondylodiscitis.

ÖZET

Salmonella enfeksiyonları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir halk sağlığı sorunudur. Salmonella türleri gast-roenterit, tifo-paratifo, bakteriyemi, metastatik lokal enfeksiyonlar ve kronik taşıyıcılık gibi çeşitli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Salmonella spondilodiskiti ise erişkin hastalarda nadir olarak görülür. Bu çalışmada, romatoid artrit ta-nısı ile takip edilen ve prednizolon tedavisi alan 66 yaşındaki kadın hasta sunuldu. Bu olguda ortaya çıkan Salmonella enteritidis bildirilmekte ve literatürdeki benzer olgular tartışılmaktadır. Lomber ampiyem kültüründe ampisiline dirençli; sefotaksim, trimetoprim-sülfametoksazol, siprofloksasin ve kloramfenikole duyarlı S.enteritidis üremesi saptanan has-taya 3 hafta süreyle 2x200 mg i.v. siprofloksasin tedavisi uygulandı. Hasta; üç ay oral siprofloksasin kullanması öneri-lerek taburcu edildi.

Anahtar kelimeler: Romatoid artrit, Salmonella enteritidis,spondilodiskit.

Cilt 39, Sayı 1 (2012)